Employee story

“Safety zit echt in mijn genen”

Safety en Security, dat is veiligheid, maar telkens vanuit een andere invalshoek. Securitas is gekend voor zijn Security-expertise, maar zet vandaag meer en meer in op Safety. Waarom, en op welke manier? We interviewden Geert Cornelis, Branch Manager Safety bij Securitas, voor meer duidelijkheid.  

Safety en Security: Complementair en overlappend

Naast zijn job als Branch Manager Safety bij Securitas is Geert ook vrijwillig brandweerman/ambulancier bij brandweerzone Vlaams Brabant West (ZVBW).
‘Als brandweerman ben je sowieso alerter voor brandgevaar of veiligheidsrisico’s. Safety zit ondertussen echt in mijn genen. Die genen komen uiteraard goed van pas in mijn job als Branch Manager Safety’, beaamt Geert.

Wat is nu precies het verschil tussen deze twee veiligheidsdomeinen? Security legt de focus op de preventieve aanpak tegen personen met slechte bedoelingen: denk maar aan inbraak of diefstal. Bij Safety draait het vooral rond ongevallenpreventie. Concreet spreken we van brand voorkomen en bestrijden, een vlotte evacuatie begeleiden, medische bijstand verlenen bij incidenten, enz. ‘Maar laten we niet te sterk focussen op het verschil tussen de twee termen’, benadrukt Geert. ‘Belangrijk is dat Security en Safety complementair zijn en op vele vlakken ook overlappen.’

Geert Cornelis van Securitas

Geïntegreerde Safety-oplossingen: 4 pijlers

Een coherent en volledig Safety-aanbod is bij Securitas gebaseerd op vier pijlers. ‘Dat is wat we onder collega’s het “klavertje vier” noemen: een uitgebalanceerde mix van servicetrainingconsultancy en technologie zorgt dat we geïntegreerde Safety-oplossingen kunnen aanbieden die de veiligheid van bedrijven of organisaties tot een hoger niveau kunnen tillen.’

Safety in opmars

Safety, als aanvulling op ‘pure’ Security, neemt in veel sectoren in belang toe. ‘In de bedrijvenwereld is brand- en ongevallenpreventie vandaag een “hot topic”. Steeds meer HSE-managers en preventieverantwoordelijken doen hiervoor een beroep op externe gespecialiseerde firma’s zoals Securitas.’

We vertrekken hierbij steeds vanuit de noden en behoeften van de klant en leggen deze naast de wetgeving en/of normering(en) om dan vanuit ons “klavertje vier” een geïntegreerde oplossing op maat aan te bieden.

De Safety-agent

Naast materiaal, opleiding en knowhow levert Securitas ook personeel. ‘Het ideale profiel voor onze Safety-agenten zijn de vrijwillige brandweermannen/vrouwen (al dan niet gecombineerd met de functie van ambulancier). De uitgebreide opleiding die ze hebben gekregen, vormt een sterke troef als Safety-agent. De uitdaging ligt vooral in het aantrekken en behouden van deze profielen, aangezien veel vrijwilligers de stap zetten naar professionalisering. Het is een problematiek die ook binnen de brandweerzones heerst. Daarom trachten we een samenwerking uit te bouwen met hen om gezamenlijk de juiste profielen aan te trekken.’

Safety-opleiding(en)

Voor Safety-agenten die reeds actief zijn als brandweerman/vrouw en/of ambulancier kunnen we terugvallen op hun professionele opleidingen binnen de brandweer.
Safety-agenten die deze ervaring niet hebben, geven we zelf een doorgedreven opleiding. Daarvoor heeft de Securitas Academy zelf een Safety-opleidingspakket samengesteld, gebaseerd op de officiële brandweeropleiding (B01). Dat stelt nieuwe Security-agenten in staat om eveneens de functie van Safety-agent op te nemen.
Naast deze op maat gemaakte opleiding, biedt Securitas Academy nog tal van andere Safety-opleidingen aan, zoals EHBO, eerste interventieploeglid, initiatie kleine blusmiddelen, evacuatiesteward, enz. ‘Hoe meer opleidingen een agent heeft genoten, hoe sterker hij wordt in zijn functie van Safety-agent’, benadrukt Geert.

Technologie binnen Safety

Net als in alle andere domeinen speelt technologie binnen Safety een steeds grotere rol. Naast de reeds bestaande en gekende Lone Worker-systemen, wordt er steeds meer gekeken om de veiligheid van personeel en gebouwen via technologie te monitoren en te verbeteren. ‘Het is een snel groeiende markt waar we vanuit ons Safety-perspectief steeds verder willen in evolueren.’

Safety, een boeiende business dus? ‘Het werken in de Safety-wereld geeft veel voldoening. Wat je leert in de opleiding tot brandweerman en ambulancier en in je ervaringen als Safety-agent kan alleen maar helpen in alle andere aspecten van je leven. De kennis en ervaringen die je opdoet en de automatismen die je creëert zijn een meerwaarde, ook in je privéleven’, besluit Geert.

Geplaatst op: 12-11-2019

Lees meer employee stories

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart