Employee story

Het zesde zintuig van bewakingsagent Franky

Denk je bij het woord bewakingsagent meteen aan een norse portier? Hoog tijd dan om de 61-jarige Franky te leren kennen. De man is een en al rust en vriendelijkheid, én al vijftien jaar een vertrouwd Securitas-gezicht, onder andere bij supermarktketen Carrefour in West-Vlaanderen.

Als ex-militair is Franky het gewoon om bij de pinken te zijn. Een gauwdief aan de kassa of een klant die een onfortuinlijke val maakt, hij zal het gezien hebben en gepast reageren. Sinds zijn pensionering bij Defensie klust Franky (61) drie dagen per week bij als statische bewakingsagent bij Securitas. “Ik wou in beweging blijven en tussen de mensen komen. De kassamedewerkers van Carrefour zijn altijd blij als ze me zien. Het stelt hen gerust als ik in de buurt ben.”

Piepje op de smartphone

Als statische agent doet Franky meer dan de inkomhal van de supermarkt bewaken. Ook nooduitgangen en andere cruciale plekken in de winkel controleren behoort tot zijn takenpakket. “Via een app op mijn smartphone ontvang ik ongeveer elke twintig minuten een berichtje met een volgende opdracht. Hoe groter de winkel, hoe meer deuren en hoe meer controles. Daarnaast heeft elke winkel specifieke aandachtspunten. Als er veel diefstallen aan de rookwaren of de elektroafdeling gebeuren, dan ga ik daar extra op focussen.”

Observatietalent

Buitenstaanders onderschatten het vaak, maar bewakingsagent zijn is intensief. “Zeker in de retail mag je aandacht niet verslappen”, zegt Franky. “Mensen lopen binnen en buiten of komen je iets vragen. De wereld rondom je is continu in beweging. Om álles gezien en gehoord te hebben, moet je een soort zesde zintuig hebben.” Naast observatietalent heb je voor deze job ook kalmte en een portie mensenkennis nodig. “Het is niet de bedoeling dat je streng voor je uitstaart of iemand voor het minste in de haren vliegt. Bewakingsagenten zijn er om situaties te ontmijnen en dat lukt alleen als je rustig en vriendelijk blijft. Je sociale vaardigheden zijn belangrijker dan je fysieke kracht. En als het ontspoort, hoor je de politie in te schakelen.”

Basisopleiding via Securitas

Wat een bewakingsagent wel en niet mag doen, staat in detail in de wetgeving beschreven. “Een bewakingsagent is geen politieagent, de focus ligt op preventie en aanwezigheid”, zegt Folens. Als er een vermoeden van diefstal is, mag een bewakingsagent een uitgangscontrole uitvoeren. Betrapt hij een winkeldief op heterdaad, dan mag hij zich op zijn burgerarrest beroepen.

Al die kleine lettertjes leren toekomstige bewakingsagenten tijdens de wettelijk verplichte basisopleiding (139 uren). Securitas organiseert deze in zijn eigen opleidingscentrum, de Securitas Academy. Wie slaagt voor het examen, krijgt een identificatiekaart die vijf jaar geldig is. In de retail kun je vervolgens verder doorgroeien tot winkelinspecteur of postoverste. Maar ook specialisaties in andere domeinen zijn mogelijk, zoals mobiele patrouille of bewaking met honden. Franky: “Maar wat je ook kiest, je zal tussentijds altijd bijscholingen en opfrissingen krijgen, onder andere over de wetgeving of over EHBO. Ik zei het al, het is een job die je in beweging houdt.”

Securitas zoekt elk jaar meer dan duizend nieuwe bewakingsagentenBen je toe aan iets nieuws? Dan is dit hét moment om je kandidaat te stellen.

Bron: hln.be

Geplaatst op: 12-02-2019

Lees meer employee stories

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart