Customer story

Waarom kiest Douane en Accijnzen voor de ANPR-camera’s van Securitas?

Eind 2018 rustte de dienst Douane en Accijnzen 25 nieuwe wagens uit met camera’s voor nummerplaatherkenning (ANPR-camera’s). Om het project tot een goed einde te brengen, ging de dienst in zee met Securitas, zowel voor het technische als het menselijke aspect.

Christian Van Waeyenberge, ICT-Service Delivery-manager en coördinator vanuit FOD Financiën legt uit hoe de samenwerking een succes werd.

Waarom nieuwe camera’s?

“Eén van de taken van Douane en Accijnzen is ervoor te zorgen dat federale belastingen en boetes worden geïnd”, zegt Van Waeyenberge. “We sporen personen op die niet in regel zijn. Eén van onze opsporingsmethodes sinds 2013 is het inzetten van camera’s met nummerplaatherkenning. Indien onze databank een nummerplaat linkt aan een persoon met openstaande boetes of niet betaalde belastingen, dan onderscheppen we het voertuig en innen we het verschuldigde bedrag of volgen er sancties.”

In 2018 waren de oude toestellen aan vervanging toe. Bovendien wilde Douane en Accijnzen vanwege het succes van ANPR camera’s in de toekomst meer camera’s inzetten. Er werd beslist om 25 nieuwe wagens aan te kopen en deze allemaal uit te rusten met twee ANPR-camera’s, zodat één wagen tegelijkertijd 2 rijstroken kan controleren.

Om het project te doen slagen, ging de dienst op zoek naar antwoorden op volgende vragen:

  • Met welke leverancier gaan we in zee?
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze medewerkers op de juiste manier omgaan met ANPR-technologie?
  • Hoe voorkomen we cameradefecten zodat onze werking gegarandeerd blijft?
  • Hoe geven we onze werknemers – ondanks regionale verschillen – de juiste opleiding?

Waarom Securitas?

Douane en Accijnzen kwam in contact met Securitas omdat het bedrijf dat in het verleden de ANPR-camera’s leverde ondertussen was overgenomen door Securitas. Toch was de beveiligingsspecialist geen onbekende. De dienst kende Securitas reeds van vorige samenwerkingsverbanden.

“Bij de implementatie van nieuwe technische hulpmiddelen wisten we uit eerdere projecten dat een goede opleiding, communicatie en afspraken essentieel zijn”, aldus Van Waeyenberge. “Toen we de gesprekken met Securitas opstartten en onze vragen op tafel legden, merkten we onmiddellijk een gezamenlijke bereidheid om te zoeken naar oplossingen op maat.”

“We vonden in Securitas een partner die luistert naar onze noden en geduldig blijft meezoeken naar oplossingen, perfect op maat van onze werking.”

Oplossing en begeleiding op maat

“De implementatie en het gebruik van onze camera’s hebben in het verleden wel wat problemen gekend”, rakelt Van Waeyenberge de herinneringen op. “Niet iedereen kon goed overweg met de technische gebruikershandleiding, defecten werden niet altijd consequent aangepakt en communicatie en afspraken waren onduidelijk of werden niet altijd correct opgevolgd. Om dit te voorkomen, wilden we van bij de start een sterk uitgewerkt plan.”

Securitas zocht actief mee naar oplossingen op maat en hield rekening met de regionale verschillen betreffende wetgeving, taal en afspraken. Samen met de klant organiseerde Securitas ook een theoretische en praktische opleiding en herschreef ze de gebruikshandleiding tot een toegankelijk en begrijpelijk document.

Goede werking gegarandeerd

“Tot nu toe werken de camera’s perfect”, glundert Van Waeyenberge. “Dankzij ons onderhoudscontract van zes jaar zijn we zeker van de juiste technische ondersteuning en een goede werking van de producten. Onze vroegere situatie kon je vergelijken met een computer die nooit wordt geüpdatet: op een zeker moment loopt hij vast. Dit is nu veel beter geregeld.”

Dankzij de opleiding op maat weten de medewerkers van Douane en Accijnzen hoe ze met de camera’s om moeten gaan en is het aantal meldingen en problemen sterk verminderd.

Lees meer over ANPR-camera’s

Waarom kiest Douane en Accijnzen voor de ANPR-camera’s van Securitas?
Geplaatst op: 29-05-2019

Lees meer customer stories

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart