Blogpost

De evolutie naar slimmere veiligheidssystemen

Succes is een combinatie van de juiste mensen met de juiste kennis en de nieuwste technologie

Technologie opent heel wat nieuwe mogelijkheden om de beveiliging te verbeteren en efficiënter te laten verlopen. Toch blijft de mens een onmisbare schakel. Gesprek met Steve Capelle (Sales Director SME) en Christophe April (Key Account Manager Remote Solutions) van Securitas.

Welke evoluties stellen jullie vast binnen de sector?

Evolutie slimme veiligheidssystemen

Capelle: “We bieden beveiligingsdiensten aan binnen drie domeinen: technologie, mobiele bewaking en statische bewaking. De statische bewaking is en blijft ons grootste en meest bekende actiedomein, maar het belang van technologie neemt wel jaar na jaar toe. Deze technologie heeft altijd als functie om onze mensen te ondersteunen zodat zij hun werk beter en efficiënter kunnen doen.”

“Zo is er steeds meer vraag naar camerabewaking (CCTV). Hiermee kunnen we de inzet van onze agenten optimaliseren. We stellen in ieder geval steeds een oplossing op maat samen die menselijke én technologische aspecten combineert. Het ene kan niet zonder het andere.”

April: “Vandaag leggen we ook alsmaar meer de focus op de preventieve aanpak. We detecteren het evenement nog voor het plaatsvindt. Zo kunnen we mogelijke risico’s vermijden. Een typisch voorbeeld hiervan is perimeterdetectie.”

De technologie heeft altijd als functie om onze mensen te ondersteunen zodat zij hun werk beter en efficiënter kunnen doen. – Steve Capelle

Preventieve beveiliging, hoe kan ik me dat dan concreet voorstellen?

Steve: “Het bedrijf Inter-Beton kreeg vaak te maken met inbraken op hun terreinen. In plaats van een agent permanent ter plekke in te zetten, vroegen ze ons om een creatieve en kostenefficiënte oplossing te bedenken.”

“Daarom stelden we een pakket op maat samen waarin onze mensen en technologie worden gecombineerd. Meldingen die via de intelligente camerabewaking binnenkomen in onze meldkamer worden onmiddellijk beantwoord door een meldkameroperator. Die kan een ongewenste bezoeker op de site vanop afstand aanspreken via een microfoon en wanneer de bezoeker (lees: inbreker) de site niet verlaat, kan de operator er een mobiele bewakingsagent op uitsturen.

De implementatie hiervan op een eerste terrein resulteerde in een sterke daling van het aantal diefstallen, waardoor we het nu verder mogen uitrollen naar hun andere sites.”

Hoe werkt zo’n intelligente bewaking dan concreet?

April: “We gebruiken hier het systeem van RVS Go. Dat is een totaaloplossing die gebruik maakt van een combinatie van verschillende technologieën én mensen. We gebruiken daarbij twee soorten camera’s: de thermische camera en de PTZ camera (Pan Tilt Zoom). Een thermische camera detecteert verschillen in warmte en weet zo dus wanneer iemand een bepaalde perimeter betreedt.”

“Van het moment dat deze een warmteverschil detecteert, verschijnt in onze meldkamer een zwart-wit warmtebeeld van de plaats van het event. De operator gebruikt dan vervolgens de PTZ camera om heel duidelijke beelden te krijgen op basis waarvan hij kan verifiëren wat er exact gebeurt.”

Capelle: “Onze thermische camera’s detecteren soms bijvoorbeeld ook dieren. Slimme cloudsoftware kan in dat geval helpen om de meeste van die beelden eruit te filteren en zo heel wat valse alarmen te vermijden. De beelden die dan wel binnenkomen in de meldkamer worden een tweede keer geverifieerd door de operator.”

“Zo hoeven de mobiele patrouille, de brandweer, de ambulance of de politie enkel ter plaatse te worden gestuurd wanneer het echt nodig is. Securitas is de marktleider in België en heeft met 120 wagens die permanent op de baan zijn alvast de grootste mobiele dekking. De uitgebreide verificatie vanuit de meldkamer bespaart uiteraard ook veel onnodige kilometers.”

Is het ook mogelijk om zo’n beveiligingspakket op tijdelijke basis in te zetten?

Capelle: “Vaak krijgen we de vraag om een terrein tijdelijk te beveiligen via CCTV. Denk aan werven, evenementen, festivals,… Op zulke terreinen bevinden zich vaak heel wat materialen van grote waarde. Ook voor deze vraag bieden we een oplossing via een mobilecam. Deze ‘verplaatsbare’ camera werkt net zoals RVS Go met een combinatie van een thermische en een PTZ camera, aangevuld met een verificatie en interventie door de meldkamer en het uitsturen van een mobiele patrouille indien nodig.”

April: “Het voordeel van thermische detectie is dat het 24/7 actief is en in elke hoek van het terrein, zodat er geen ‘gaten’ zijn in de beveiliging.”

Wat is nog mogelijk wat betreft bewaking vanop afstand?

Capelle: “Bij klanten die enkel over optische camera’s beschikken, kunnen we vanuit de meldkamer regelmatig een virtuele rondgang doen. Onze operator bekijkt daarbij alle livebeelden om te controleren of alles in orde is, net zoals een fysieke agent zou rondwandelen tijdens een controleronde. Onze software is alvast compatibel met zowat alle types van bewakingscamera’s.”

April: “We bieden ook begeleiding vanop afstand aan. Stel dat bijvoorbeeld een manager van een casino, een bank of een winkel zijn pand verlaat om naar zijn wagen te gaan, dan kan deze onze meldkamer een seintje geven. Onze operator controleert dan eerst via de camera’s of alles veilig is. Daarna volgt hij de manager op de parking tot deze het terrein heeft verlaten.”

Bron: Dossier Veiligheid in De Standaard (Tekst: Joris Hendrickx – foto’s: Kris Van Exel)

Geplaatst op: 01-09-2019

Lees meer blogposts

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart