Blogpost

Brandrisico: hoe voorkom je een woningbrand?

De bescherming van je woning stopt niet bij bescherming tegen inbraak. Ook brand vormt een – helaas vaak onderschat – risico. Jaarlijks telt België maar liefst 20 000 woningbranden, waarvan een aanzienlijk deel met een dodelijke afloop. Recent nog werden er in België 3 keer meer doden geteld bij woningbranden dan in Nederland.

Bewustzijn en kwaliteit

Alles begint bij een te laag bewustzijn rond brandrisico’s: ondanks de wettelijke verplichtingen die al van kracht zijn, hangen er nog steeds te weinig rookmelders in Belgische woningen. Ook de kwaliteit van sommige rookmelders laat te wensen over.

Voorkomen is beter dan genezen

De eerste stap naar een brandveilige woning is eenvoudig: de installatie van voldoende rookmelders op verschillende verdiepingen en in alle kamers. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de juiste positionering van de rookmelders, afhankelijk van de specifieke indeling van de woning.

Om valse alarmen in de keuken of badkamer te vermijden bestaan er ook hittemelders die brand kunnen detecteren.

Kortom, een goede preventie begint bij de keuze voor een kwalitatief branddetectiesysteem met degelijke brand- en hittemelders die op de juiste plaats bevestigd worden.

Efficiënt en snel reageren bij brand

Wat als er effectief brand uitbreekt en je bent niet thuis? Dan wordt de meerwaarde van een branddetectiesysteem dat aangesloten is op een meldkamer (alarmcentrale) meteen duidelijk. De verbonden rook- en/of hittemelders zorgen ervoor dat in geval van brand de juiste personen verwittigd worden: de meldkamer brengt jou persoonlijk op de hoogte van de brand én de hulpdiensten worden op tijd verwittigd, wat de kans op schade verkleint.

Kortom, een goede preventie begint bij de keuze voor een kwalitatief branddetectiesysteem met degelijke brand- en hittemelders die op de juiste plaats bevestigd worden.

Levens redden

Het installeren van een efficiënt branddetectiesysteem kan levens redden. Een proactieve aanpak is dan ook belangrijk bij het bouwen, kopen en verhuren van een woning, of het nu over een huis of een appartement gaat. Aangezien elke woning zijn eigen specifieke risico’s en behoeftes heeft, is het interessant om een analyse te laten uitvoeren door een expert die een brandpreventiepakket op maat kan opstellen.

Bescherm je tegen brandgevaar met SecuritasHome.

Geplaatst op: 23-08-2019

Lees meer blogposts

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart