Employee story

Bewaking gaat niet over spierkracht, wel over communicatie

Almaar meer winkels en shoppingcentra schakelen een bewakingsagent in om de veiligheid van klanten en medewerkers te garanderen. Dat vertaalt zich in veel vacatures. De getuigenis van bewakingsagente Rina (Securitas) leert dat de job ook vrouwen als gegoten zit.

Toen ze haar moeder vertelde dat ze bewakingsagent wou worden, zat de schrik er goed in. Was die job niet veel te gevaarlijk voor haar? Het is een reactie die Rina (schuilnaam, omwille van haar werk als winkelinspecteur staat ze onherkenbaar op de foto) wel vaker krijgt. En dat vindt ze jammer. “Bewaking gaat niet over wie de meeste spierballen heeft, maar over communicatie. Op één jaar tijd kreeg ik welgeteld één keer met agressie te maken. Zelf rustig blijven is de beste manier om de situatie onder controle te krijgen. Bij Securitas word je getraind om met conflicten en nijdige reacties om te gaan.”

Mondig zijn

Rina (34) had zo’n tien jaar in een strijkatelier gewerkt toen ze besloot haar jeugddroom waar te maken. “Mijn drie kinderen waren de pampers uit. Het was nu of nooit.” Na de basisopleiding, die ze bij haar werkgever Securitas kon volgen, ging ze aan de slag als statische bewakingsagent in de retail. De ene dag staat ze in een supermarkt, de andere dag in een kledingwinkel. Daar bemant ze de ingang, controleert ze nooddeuren en grijpt ze in als er problemen aan de kassa zijn. “Het is een job met veel verantwoordelijkheid. Je moet de procedures goed kennen en autonoom kunnen handelen. Mondig zijn is ook nodig, want bij een incident kijkt iedereen jouw richting uit.”

Beacons scannen

Dat technologie de job leuker heeft gemaakt, staat voor collega Pieter-Jan (23) buiten kijf. Hij kwam vier jaar geleden aan boord bij Securitas na zijn studies Integrale Veiligheid. “Met papier werken we hier hoe langer hoe minder. Een app op mijn smartphone vertelt me waar ik moet zijn en welke opdrachten ik moet uitvoeren. Op alle controlepunten in de winkel hangen er beacons, kleine apparaten die met de app op mijn smartphone kunnen communiceren. Tijdens een ronde scan ik de beacons in, waardoor ik zeker ben dat ik niets over het hoofd heb gezien.” Zijn smartphone gebruikt Pieter-Jan ook om incidenten te rapporteren, zodat de winkelverantwoordelijken en zijn eigen leidinggevenden kunnen volgen wat er in de loop van de dag is gebeurd.

Winkelinspecteur

De twee bewakingsagenten kregen bij Securitas ook al de kans om een volgende stap te zetten. Pieter-Jan groeide door tot postoverste van het shoppingcenter en stuurt vanuit die hoedanigheid vijf collega’s aan. Na een eerste periode waarin ze voltijds statische agent was, neemt Rina er nu opdrachten als winkelinspecteur bij. Het doel? Winkeldieven op heterdaad betrappen. “Als winkelinspecteur draag ik geen uniform, maar wandel ik in mijn dagelijkse kleren tussen de rekken en doe ik alsof ik zelf aan het shoppen ben. Ondertussen hou ik het gedrag van de klanten in de gaten. Iemand tegenhouden doe ik pas als ik 100 procent zeker ben. Dat ik een vrouw ben, is in dit vak vaak een voordeel. In een kledingwinkel voor vrouwen bijvoorbeeld val ik veel minder op dan mijn mannelijke collega’s.”

Flexibele agenda

Rina ziet nog een andere reden waarom bewakingsagent zeker een job voor vrouwen is: flexibiliteit. “Mijn werkdagen beginnen doorgaans in de late voormiddag, wat me toelaat de kinderen op mijn gemak naar school te brengen en eventueel nog een boodschap te doen. Werk ik tijdens het weekend, dan krijg ik een dag in de week vrij. Ongeveer een maand op voorhand ontvang ik de planning. En past het ergens niet, dan kan ik altijd vragen om te wisselen. Die flexibiliteit is een zegen voor mijn gezinsleven.”

Levensreddend

Voor Pieter-Jan geeft vooral de maatschappelijke rol de doorslag. “Als bewakingsagent kan je echt het verschil maken. Met onze tussenkomst hebben we bijvoorbeeld onlangs het leven van een oudere vrouw gered. Ze was onwel geworden in het shoppingcenter en wij hebben haar de eerste zorgen toegediend. Zo’n interventie geeft veel voldoening.”

Word jij de nieuwe collega van Rina en Pieter-Jan? Securitas heeft tientallen vacatures voor bewakingsagenten in de retail. Laat snel van je horen!

Bron: hln.be

Geplaatst op: 12-02-2019

Lees meer employee stories

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart