Blogpost

ANPR: de tool van de toekomst

Veiligheid is een van de hoekstenen van onze maatschappij. Elke technologie, product of dienstverlening die daartoe kan bijdragen, is een absolute meerwaarde. Dat geldt zeker ook voor ANPR, of simpelweg: nummerplaatherkenning. Ook Securitas zet hier sterk op in. In deze en volgende blogposts leggen we u graag de relevantie en de uitgebreide mogelijkheden van ANPR uit.

Militaire achtergrond

ANPR staat voor Automatic Numberplate Recognition en betekent zoveel als nummerplaatherkenning. De roots van ANPR situeren zich in militaire toepassingen. Jaren geleden al werden de eerste ANPR-camera’s ingezet in de havens aan de westkust van Engeland. Deze camera’s moesten de politiediensten helpen om al in een vroeg stadium een goed zicht te krijgen op de mogelijke binnenkomst van IRA-activisten.

Op die manier kregen de ordediensten in het Verenigd Koninkrijk al snel een beeld van de uitgebreide mogelijkheden van ANPR. Het leidde in de herfst van 2002 tot de start van het pilootproject ‘Laser’. Daarin kregen negen politiekorpsen een volledig ingerichte ANPR-auto ter beschikking. Door het succes van het project werd het al vrij snel uitgebreid. Vandaag werkt zelfs ieder politiekorps in Engeland met ANPR.

Andere landen die al uitstekend met ANPR zijn vertrouwd, zijn onder meer Italië en Nederland. Zo dateert het eerste ANPR-voertuig bij de verkeerspolitie in Nederland van 2004. Ook onze noorderburen raakten snel overtuigd van de meerwaarde van de technologie. Het zorgde bij de Nationale Politie voor een enorme toename van de aangeschafte apparatuur.

ANPR: de tool van de toekomst

Toegangscontrole

ANPR is een technologie die kan worden geïntegreerd in vaste en mobiele camera’s. Dergelijke camera’s zijn niet alleen nuttig voor overheidsdiensten – zoals de politie – maar bewijzen ook hun nut in de private sector, als essentiële tool voor toegangscontrole bij onder meer ondernemingen en zorginstellingen. Ook bij de correcte toepassing van een parkeerbeleid, gerichte parkeercontroles en bijhorende betalingssystemen, biedt ANPR onmiskenbare voordelen.

Vaste ANPR-camera’s zijn inzetbaar bij belangrijke in- en uitvalswegen. Daarnaast kunnen ze dus ook worden geïnstalleerd op of in voertuigen van onder meer politiediensten of bewakingsfirma’s.

Veiligheidspreventie

Deze technologie kan een belangrijke bijdrage leveren tot situationele veiligheidspreventie. Hierbij is het de bedoeling om het risico op criminele feiten te verminderen door daadkrachtig de oorzaken aan te pakken. De meerwaarde van ANPR in het kader van een preventief, algemeen veiligheidsbeleid situeert zich op verschillende vlakken. Enerzijds laat het toe om geseinde voertuigen een stuk sneller en efficiënter te kunnen detecteren. Anderzijds biedt het ook mogelijkheden om sluipverkeer tegen te gaan.

Securitas vergaarde de voorbije jaren een uitgebreide kennis op vlak van zowel vaste als mobiele ANPR-camera’s. Mobiele Securitas-camera’s zijn in staat om nummerplaten op drie baanvakken tegelijk te scannen. Daarom is Securitas voor de federale politie de belangrijkste leverancier van deze intelligente camera’s geworden. In een volgende blogpost gaan we iets dieper in op het gebruik van ANPR bij politiediensten.

Bronnen: Securitas, www.websitevoordepolitie.nl

Geplaatst op: 21-05-2019

Lees meer blogposts

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart