Blogpost

Een alarmsysteem installeren een job voor professionals

Uw woning beter beveiligen? Door zelf een alarmsysteem te plaatsen, lijkt u op het eerste gezicht heel wat kosten te besparen. Of toch niet?  Een slecht geplaatste installatie heeft soms evenveel nut als geen installatie. Bovendien gaat de service van een professionele firma verder dan enkel het plaatsen van uw installatie. Met andere woorden: een alarmsysteem installeren is een job voor professionals.

Hoe plaatst u de juiste sensoren op de juiste plaats en op de juiste manier? Wat is een detectieplan? Wat is de wetgeving omtrent alarmsystemen? Een vakman kent het antwoord op deze vragen en zorgt voor een alarm op maat.

Correcte risicoanalyse maken

Een doorgewinterde professional weet waar hij aan begint. Hij weet hoe een inbreker te werk gaat en kan van hieruit perfect inschatten wat de zwakke punten van uw woning zijn. Zonder deze ervaring is de kans groot dat u foute keuzes maakt, waardoor u op langere termijn zelfs meer uitgeeft.

Wanneer uw risicoanalyse (en dus uw uiteindelijke alarmsysteem) niet op maat is, creëert dit bovendien een vals gevoel van veiligheid.

Detectieplan opstellen

Vanuit de risicoanalyse stelt de vakman een detectieplan op. Dit plan geeft antwoord op de vraag hoe sensoren zo geplaatst kunnen worden dat de beveiliging van uw woning met een minimum aan middelen is afgedekt. Het voordeel van een deskundig detectieplan is dat uw woning overal correct is beveiligd. U bent niet onderbeveiligd, maar ook niet overbeveiligd.

Sensoren plaatsen

Bij het zelf plaatsen van sensoren gaat het regelmatig mis. Er zijn verschillende types sensoren die elk hun eigen specifieke kenmerken hebben, waaronder infrarood of een ingebouwde camera. Een specialist helpt u om de juiste sensor op de juiste plaats te installeren. Hij kent de werking op zijn duimpje. Hij weet wat het bereik is en kent de stoorzenders van elk type sensor.

Buiten het maken van de juiste keuze, is het ook belangrijk om de sensoren op de juiste manier te bevestigen (lijmen of vastschroeven). Dit om valse alarmen te voorkomen.

Een alarmsysteem installeren een job voor professionals

(Veilig) instellen van het alarm

Wanneer alle componenten geïnstalleerd zijn, is het belangrijk om het systeem juist in te stellen, zeker bij de hedendaagse draadloze systemen. Een vakman helpt u om de alarminstallatie correct, veilig en op maat in te stellen. Deze procedure bestaat onder andere uit:

  • Het aanpassen van standaardwachtwoorden.
  • Het instellen van gebruikersaccounts: wie kan de beelden bekijken en/of meldingen ontvangen?
  • Instellingen voor geolocatie invoeren (u ontvangt een melding als u uw woning verlaat).
  • Instellen wanneer en bij welke activiteiten u een melding ontvangt.
  • Het instellen van scènes. Bijvoorbeeld: wanneer u het licht in de gang dooft, schakelt uw alarm in en gaan de lichten op de bovenste verdiepingen uit.

Lees meer over slimme toepassingen in dit artikel.

Wetgeving

De wetgeving omtrent alarmsystemen is een ingewikkeld kluwen. Werkt u met camerabewaking dan komt er, afhankelijk van waar de camera’s geplaatst zijn, ook nog de wet op de privacy bij kijken. Als u uw systeem wilt aansluiten op een meldingskamer, dan bent u verplicht uw alarm te laten plaatsen door een vakman. Een buitensirene mag u trouwens nooit zelf plaatsen.

Wetgeving

De wetgeving omtrent alarmsystemen is een ingewikkeld kluwen. Werkt u met camerabewaking dan komt er, afhankelijk van waar de camera’s geplaatst zijn, ook nog de wet op de privacy bij kijken. Als u uw systeem wilt aansluiten op een meldingskamer, dan bent u verplicht uw alarm te laten plaatsen door een vakman. Een buitensirene mag u trouwens nooit zelf plaatsen.

Garantie

Volgens de Europese wetgeving heeft u twee jaar garantie op elektronica, en dus ook op een alarminstallatie. Bij een professioneel geplaatst alarm kunt u er zeker van zijn dat u minstens twee jaar van bijkomende kosten gespaard blijft. Wanneer u zelf aan de slag gaat, bestaat de kans dat uw garantie vervalt doordat u verantwoordelijk wordt gesteld voor (eventuele) schade of storingen.

Onderhoud

Het is verplicht om uw alarmsysteem jaarlijks te (laten) onderhouden. Dit helpt ook om valse alarmen te voorkomen. Tenzij u daar zelf de juiste competenties voor heeft, besteedt u dit jaarlijks onderhoud best uit. Een specialist herkent slijtage en vervangt onderdelen op tijd. Daarnaast zorgt hij ervoor dat batterijen op tijd worden vervangen.

Meer weten over de veiligheid van draadloze systemen, lees dan ons artikel Draadloze alarmsystemen zijn onveilig! fabel of realiteit?

Geplaatst op: 28-02-2019
Geplaatst op: 28-02-2019

Lees meer blogposts

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart