Employee story

2 high risk collega’s, 3 dilemma’s: Dimitra

Securitas is op zoek naar 500 high risk bewakingsagenten. Wij schotelden onze collega’s high risk drie dilemma’s voor. Ontdek hier hun keuzes en kom meer te weten over een job in een high risk omgeving.

Dimitra Skoutariotis (58)

Present – High Risk bewakingsagente bij de Europese Raad, team accreditaties. “In het heel kort gezegd betekent het dat ik insta voor de toegangscontrole. Ik moet weten wie er binnen en buiten gaat.”

Past – “Ik ben begonnen in de luchthavenbeveiliging. Dankzij mijn kennis van X-ray screening ben ik terechtgekomen bij Europese Raad, waar ik de 10 voorbije jaren heb gewerkt. In totaal heb ik al 19 jaar ervaring in de sector.”

Future – “Ik kom elke dag van Genk naar Brussel. De motivatie is er dus nog steeds! Ik hoop dan ook nog minstens 10 jaar mijn job hier te kunnen blijven uitoefenen!”

2 high risk collega’s_Dimitra

Denken of doen?

“Uiteraard moet je voor deze job ook nadenken, maar toch kies ik voor ‘doen’. Hoewel we als bewakingsagent vooral preventief werken, moeten we heel snel kunnen reageren als er iets gebeurt want alle ogen zijn op ons gericht. Als ik hier op de Raad zou zien dat er iemand in nood is, of er doet zich een onveilige situatie voor, dan moet ik snel de nodige maatregelen nemen. Hulpvaardigheid is niet voor niets één van de drie waarden van Securitas…”

Ogen of oren?

“Moeilijke keuze … als ik echt moet kiezen, dan kies ik voor ‘ogen’. Observatie en alertheid is enorm belangrijk.

Eigenlijk zijn alle zintuigen van belang in een high risk omgeving. Naast het zien en luisteren, mag je zeker ook de kracht van het spreken niet onderschatten. Talenkennis is bijvoorbeeld heel belangrijk voor mijn job. De Europese Raad is echt een internationale omgeving. Er wordt dus voornamelijk Engels gesproken maar je moet ook vlot Nederlands en Frans kunnen spreken. Als er één tip is die ik kan geven: als je high risk agent wil worden, werk dan aan je talenkennis!”

Cameraman of acteur?

“Dan kies ik sowieso cameraman. Als acteur sta je in de spotlights, midden in de actie. Hier is opnieuw het observeren belangrijk. Als cameraman – en als bewakingsagent – moet je je discreet opstellen, en je aanpassen aan de ‘scène’. Het publiek dat hier over de vloer komt, is zeer divers. Sommigen slaan graag een babbeltje, anderen doen dat liever niet. Sommige personen komen ook vaker langs en beginnen je beter te kennen. Ik ben dus wel een sociale cameraman.” (lacht)

Wat betekent ‘high risk’ voor jou?

“Aan de basis vind ik persoonlijk dat er geen fundamenteel verschil is tussen een high risk agent en eender welke andere bewakingsagent. In elke omgeving kunnen er zich risicovolle situaties voordoen. We werken hier op de Europese Raad wel met een ander publiek. Elke dag krijgen we hier buitenlandse ministers en ambassadeurs over de vloer. Obama en Trump zijn hier bijvoorbeeld al meermaals langsgekomen.

Bij een high risk functie sta je ook heel dicht bij de klant, die een zeer duidelijk en afgelijnd kader voorziet waarbinnen je je job kan en moet uitvoeren.

Ten slotte is het ook een spannende omgeving. Wanneer er last minute een VN-top wordt georganiseerd, moet je heel snel met het hele team paraat staan en flexibel zijn. Dan moet je 3 dagen en nachten na elkaar zien dat de veiligheid in orde is. We weten met andere woorden nooit wat er morgen gebeurt. Dat is ‘part of the job’. Als je tekent voor high risk, dan weet je op voorhand heel duidelijk waaraan je begint. Gelukkig wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met je persoonlijke situatie. We kunnen ook steeds op de motivatie en flexibiliteit van de teamleden vertrouwen, we staan er echt voor elkaar. Dat is een must!”

Geplaatst op: 27-11-2019

Lees meer employee stories

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart